Åter debut lydnadsklass 3

Idag var det dags igen. Ny hund, ny plats, ny tävling. Idag var det Ellas debut i lydnadklass 3 som stod på schemat. Med en vittring som inte fungerat den senaste veckan (försökte träna på att komma in med den vilket resulterade i att hon smakade på alla möjliga) och en fjärr som jag aldrig testat på fullt avstånd så hade jag minimala förväntningar på dagen. Jag ville checka av läget – hur vi ligger till inför framtiden och vad vi ska fokusera träningen på.

En nolla på rutan gjorde att vi hamnade på 229poäng, ett andrapris. Men jäklar vad stolt jag är och nästa gång tror jag minsann att förstapriset är vårt!

Protokoll med domarens kommentarer och mina egna tankar

Sittande i grupp 10
Ett moment som jag var ganska nervös för. Det blev inte bättre när de, i klass 2, precis körde fjärren under vår sitt i grupp. Med jämna mellanrum hörde vi “SITT ….. LIGG ….. SITT …. LIGG”. Och när applåderna kom sträckte alla hundarna på sig för att se ordentligt så det såg rätt kul ut. Men hon satt tryggt och stabilt!

Platsliggning 10
Hon la inte ned hakan när jag gick (eller jo, precis men hon lyfte den när jag lämnade henne) men jag känner mig ganska säker på att hon ligger tryggt och stabilt på kommando “plats”. Sagt och gjort. När vi kom ut igen låg hon kvar så fint med huvudet högt och satte sig jättefint på mitt kommando.

Fritt följ 7 – Ngt vid sväng, segt sätt, pendlar, snett sätt
Jag är inte speciellt nöjd med dagens fria följ – jag tyckte inte känslan var med oss. Sen kan det mycket väl bero på ösregnet som kom samtidigt som vi gick in på plan. Men mer ingångar på plan med kommendering måste vi nog få till så vi får till trätt känsla från början. Vill ha till snyggare stegförflyttningar också. Vändningarna är jag däremot väldigt nöjd med! Och jag måste erkänna .. det ser faktiskt bättre ut än vad det kändes. Vill ha lite mer go i henne, lite mer engagemang och mindre tapp. Men när jag tittar på det så känns det helt okej.

Sättande 6,5 Segt sättande
Ja, det var verkligen segt! Och sen det där nosandet… Nej – det får vi ta och fila på framöver!

Inkallande med ställande 8 – Några steg, segt sätt
Så här dålig brukar hon inte vara i lämnadet – men får bli en kampanj på det för henne också framöver.  Fin fart och det gör att hon failar lite i ställandet. Tror inte hon var beredd på det så tycker hon gör det riktigt fint! SOM VI KÄMPAT!! Vet inte vart det sega sättet kommer in – men men.

Sändande med läggande och inkallning 0 – Ställer sig upp
Asså det måste vara något som typ nöp henne eller peta på henne. Så som hon flyger upp! Fin fart ut, jag har inte lärt mig när jag ska stanna henne, men bra läggande. Synd som tusan att hon ställer sig! Lite disträ överlag i rutan. Träna stadga där tror jag. Valde, när jag märkte att hon kom, att samla upp henne och avsluta med fritt följ så vi fick med oss en bättre känsla från momentet. Kändes bra att jag var så pass samlad i alla fall!

Apportering o hopp över hinder 9 – Ärevarv
Asså farten ut! Gripande! Vändandet! Farten in! Sen kan vi glömma ingången. Den måste vi träna på. MEN RESTEN!! GULD!

Apportering metall 8,5 – Tempo, försiktigt gripande.
Jag får se det positiva med detta moment: hon tar den och hon kommer in i fot. Att jag börjar prata med henne innan jag får kommando att ta föremålet hörde inte domaren som tur var och vi fick därmed inga avdrag på det. Hur tänkte jag där liksom? Nej, bara att kämpa vidare med att hålla fast och galoppera med metallen!

Vittring 10
Det är först nu som jag såg betyget på detta moment: TIO!!! EN TIA!! PÅ VITTRINGEN!!! HEEELT SJUKT! Nog att jag var nöjd på plan över detta moment som krånglat, men TIA!!! Hon springer ut, tar rätt sida (jag vill att hon börjar från vänster för att undvika att hon går fram och tillbaka) – kollar av första, andra… nosen går två centimeter förbi tredje innan hon griper den och kommer in med den. BÄSTA BEBIS!! Men för att titta på momentet så gillar jag hennes fokus på det som händer! Helt okej fart ut, grymt avsök, lite sämre fart på vägen in och en del omtag. Så vi har att jobba vidare med.

Fjärrdirigering 6,5 – DK läggande
Detta moment ansåg jag innan tävlingen inte var tävlingsklart. Vi har kört utan kloss i en vecka. Vi har kört utomhus tre gånger. Jag har aldrig kommit längre bort än 2-3 meter. Jag har fortfarande världens DK på nedläggandet. Men hey – det är alla saker jag visste om och som jag hade i beräkningarna!

Så DK på nedläggandet visste jag om och de avdragen tog jag. Jag var helt beredd på det och tyckte det var viktigare att hon fick en bra förberedelse inför vad som komma skall än att jag räddar dem poängen. Övriga skiften gick faktiskt långt över förväntan! Lite nosande när jag lämnade henne men det beror på att jag tidigare alltid lagt en godis mellan hennes framtassar i nedläggandet så tror hon letade efter det… I första skiftet lyfter hon tassarna. Hon rör sig inte framåt eller bakåt utan håller positionen – men hon lyfter tassarna. Inte i enlighet med mina kriterier (men ja som sagt – det är första gången jag står då långt bort!). Lika i andra skiftet – men snyggt schvung i rumpan! Läggandet – jag dööör vad jag är stolt över det!! Även ställandet blev riktigt bra!! Det sättandet mycket bättre också. Sen får vi problem med läggandet… Men jag driver igenom för jag vill avsluta “rätt”. Vet inte om det blev så bra… men hon fick lite blackout. Jag borde nog, såhär i efterhand, ha gått närmare och lagt ned henne så det blev mer rätt. Visste ju att vi inte hade förstapris iom rutan, så hade nog varit bättre ur träningssynpunkt att stötta upp henne. Men men! Och sen måste jag komma ihåg att sätta upp henne på “fram” också så hon inte blir schizofren i fjärren…

Helhet 7,5
Utan kommentar… Ååååh, jag stööör mig så mycket på det. VAD gjorde att vi fick 2,5 poäng i avdrag? Var det belöningarna mellan momenten? De gjorde jag med flit iom att rutan var nollad. Så då tänkte jag mer på det som träning än tävling. Men om det var något annat hade det varit awesome att få veta det!

IMG_20141012_135839

Fem saker…

…som var extra bra

* Vittringen!!
* Allt i hopp-apport utom ingången!
* Att fjärren faktiskt höll så pass bra!
* Farten i inkallningen
* Får jag säga vittringen igen?

…att träna vidare på

* Lämnandet i sitt (i alla möjliga former av sitt)
* Engagemang och tryck i fria följet
* Fjärren
* Farten in i vittringen
* Självsäkerhet i metallen

Allt som allt…

Så har jag inte bara fått ett hum om vad vi måste träna vidare på (kämpa på med metallen, farten i vittringen, ställandet i inkallningen, trycket i fria följet, tempot i sättandet och fjärren) utan jag har också fått en väldigt bra bild på vad jag brister i som förare. Nu när båda hundarna visar upp dåliga ingångar och okoncentration när jag lämnar dem sittandes så får jag nog slå  mig själv i skallen och göra något åt det. För så kan det ju inte va!

Jag är så himla, himla stolt över min lilla bruna!! Idag är hon väldigt dyr. Ett förstapris är inte hela världen – utan att vi tog oss igenom detta, att vi klarade av en tävling med en lite retlig nolla, men med en massa moment som jag var orolig för, och att vi höll. Trots hällregn. Vi jobbade, vi hade kul och vi presterade så bra som jag kunde förvänta mig. Nu är det ganska exakt 3 veckor till nästa start så nu blir det finlir och träning inför det!

This entry was posted in Ella, Lydnad, Tävling.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*