Att träna två hundar

Det här med att träna två hundar är inte alltid det lättaste. Inte bara för att det innebär dubbelt att hålla koll på när det kommer till moment och kommandon (som jag oftast har samma på båda), utan framförallt för jag tycker det har blivit lätt att en får stå tillbaka lite.

I och med “problemet” att Ella inte kan vara tyst om hon ligger vid sidan har min taktik blivit = Ella får träna klart (med pauser och allt) – sen tar jag ut Datcha. I början fungerade detta riktigt bra, de var båda duktiga med härlig aktivitetsnivå och hela baletten. Men nu på sistone känns det lite som att Datchas aktivitetsnivå har försvunnit i och med att hon inte har konkurransen. Jag VET att det är det som hjälper mig mycket i träningen med henne (konkurransen) men den existerar inte på samma vis när Ella sitter i bilen.

På sistone har det till och med blivit så att Ella är så mycket roligare att träna än Datcha. Den kan nog bero på att hon är mer peppig, framåt, livlig och igång än vad Datcha är – men också att Datchas träning är så mycket jobbigare, just nu behöver jag egentligen smälla upp en hel mästarbana för att komma åt och träna på det som vi verkligen behöver träna på.

En nackdel som har blivit av detta, att Ella får träna först, är att jag ofta är så trött/hungrig/kall/omotiverad själv när det är Datchas tur att det bara blir rejäl pannkaka av allting.

Och ändå så kan jag inte riktigt träna varannan nu när det är såhär kallt, det blåser ju så man blir helt tokig och Datcha skulle nog frysa rejält om hon var med ute och böts av när Ella tränade. Eller så kanske jag ska prova det, på med täcket och se om hon klarar sig? Får väl köra moment där hon håller sig varm (dvs. inte platsliggning typ, men det gör vi ändå inte). Kan vara värt att prova nästa gång för som det är just nu känns det inte riktigt bra. Det känns som att Datcha får stå tillbaka på tok för mycket, och jag gillar inte det.

Sanningen är ändå att Ella ska tävla om 3 veckor, det ska inte Datcha. Och Datchas träning är jobbigare. Men får ta tag i lite klass 3 träning också så håller vi nog värmen uppe och jag slipper släpa så mycket skyltar hela tiden!

Under dagens träning var Ella grym och Datcha både och. Jag orkar inte riktigt gå in på allt i detalj, men Ella gjorde superfina ingångar (bara för det är det vi skulle träna på…), har enormt sug på rutan, studsade lite väl i fjärren och ett helt okej fritt följ (med nysningar, ska undersöka om hon nyser lika mycket imorgon när vi är inomhus!). Datchas fria följ är bättre idag men inte fullt så bra som jag vill ha det. Det funkade i språngmarsch också! Hon tycker inte att runda saker är jättekul, men det kan vi nog bygga upp på ett par träningspass. Vi gick en mästarbana och momenten sitter – inget snack om saken. En gång sa jag faktiskt till henne att hon fick skärpa sig lite och lyssna (hon var helt inne i sin värld och vindade rejält på jagvetintevad), och efter det skärpte hon till sig rejält! Ska fortsätta nöta med externbelöning och lära henne att den finns i väskan så kan vi använda den på tävling också. Men hon hade en fin uthållighet när vi gick de 16 momenten som jag ställde upp idag med externbelöning, vilket var härligt att se!

This entry was posted in Datcha, Ella, Fotografi, Hundliv, Lydnad, Lydnad, Rallylydnad, Träningsdagbok and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , .

One Comment

  1. Elin och Billy 29 januari, 2014 at 17:50 #

    Knepigt det låter! Ruskigt när det är så himla kallt ute också, man håller ju på att frysa ihjäl.. hoppas att du kommer på ett bra system med hundarna snart =)
    Och spännande med tävling! Jag kanske kommer förbi och tittar!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*