Friskvård á la Babben

Ikväll har jag och Hampus varit på föreläsning med Babben Larsson. Ace hade turen att få hänga ute hos Cora under eftermiddagen, så Hampus kom förbi och lämnade honom innan vi gick till Aspentos för en liten middag och sedan åkte vidare in till stan för föreläsningen. Temat var friskvård, kopplat till utbrändhet och efter min höst kände jag att detta var väldigt aktuellt och bra att höra på.

Babben pratade i två timmar och var helt fängslande. Det var en perfekt blandning av humor, allvarsamhet och väckte en massa tankar. Till en början liknande Babben utbrändhet med en gammeldags kaffekanna. En sådan som man kokar kaffe i direkt på plattan. När den får stå på en varm platta länge, så blir den tillslut torr och bränd = utbränd. Det man behöver göra är två saker, 1) ibland dra ned på värmen om man bara ska hålla kaffet varmt, och 2) fylla på med nytt kaffe. Översatt till oss människor skulle 1an innebära att göra saker för att varva ned och 2an skulle vara att göra roliga saker som vi mår bra av och tycker om att göra. På bilden nedan är vänster kolumn 1an och höger kolumn 2an.

Babbens förslag var att man skulle göra vänster kolumn 2-3 ggr i veckan i 20 minuter per gång för att hålla sig på jorden. Jag kan verkligen se att det stämmer, för de veckor jag hinner med hundträning och våra morgonpromenader så mår jag så mycket bättre än de veckor jag inte gör det riktigt. Sen hinner jag ofta med att “fylla på” också, så jag kände att just den här saken är jag rätt bra på – även om jag kan bli bättre.

En viktig sak som Babben pratade om var att man inte bara kan bränna ut sig på jobbet. Man kan göra det på vad som helst och det har blivit så tydligt för mig, och blir tydligare för varje gång, att jag var så nära väggen i höstas att det är ett under att jag inte slog i – på grund av min jakt på Ellas championat. All den stress och press jag la på mig själv för att vi skulle klara det innan årsskiftet. Som tur var följdes championatet av ett jullov där jag kunde ligga under en filt, gråta, bearbeta och komma igen. Hade det inte gjort det hade jag inte suttit här idag, då hade jag varit sjukskriven tror jag.

Babben pratade om många bra saker, en till var att vi är stenåldersmänniskor och att bygga nya vanor går inte bara sådär. Vi måste lura in dessa vanor i våra huvuden för att det ska gå, annars säger hjärnan ifrån att det är för jobbigt att bygga denna nya vana och så slutar vi istället.

Slutligen pratade hon om självkänsla och självförtroende. Kort sammanfattning som inte alls gör det rättvisa skulle jag säga att självförtroende är vad jag gör. När jag går en utbildning för att lägga till det på min meritlista, tackar ja till ett styrelseuppdrag eller något annat som jag kanske egentligen inte gör bara för mig, men som jag gör för att bygga en bild av mig så är det mitt självförtroende jag bygger. Jag skulle säga att jag har ett ganska starkt självförtroende, för jag har varit noga när jag byggt det. Jag har byggt upp mig inom hund (instruktör, domare, presterat bra på tävlingar mm) och jag har byggt upp det på jobbet (utbildning, nu extra utbildning, ansvarig för UF mm). Men ibland blir detta bara press och inte positivt. Om jag inte gör det för min skull, för att jag tycker det är roligt så hjälper inte mitt självfötroende min självkänsla. Min självkänsla handlar om ifall jag tycker att jag duger eller inte. Här tar hjärnan in allt den får höra om mig – oavsett om det är positivt eller negativt och jag tror det är väldigt lätt att man tolkar många saker som negativa och inte alltid så positiva. Ska jag vara helt ärlig, så när jag tänker efter om jag tycker jag duger eller inte så är min första instinkt nej. Nej, jag duger inte. Sen kan jag inte förklara riktigt varför, men det är en känsla jag har och jag tror den känslan gör att jag kompenserar med massa utbildningar och titlar.

Föreläsningen fick mig att tänka jättemycket och jag har inte bearbetat klart det. Det kommer komma många fler tankar, men för nu nöjer jag mig med att veta att jag måste tänka efter varför jag gör något, så jag inte kompenserar min dåliga självkänsla med att bygga ett bra självförtroende.

This entry was posted in Elisabeth.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*