Nysningar i fria följet

Under ett tag har Datcha nyst i fria följet. Inte ofta, inte mycket. När jag försöker komma ihåg när/var i det fria följet som det sker känns det som att det alltid är i början. Under de första 50 metrarna kanske. Ofta bara första sträckan vi går också när hon är koncentrerad, har inga minnen av att det fortsätter under fria följet sen på något sätt. När hon nyser kan det dock vara rejält, så rejält att hon tappar position, stannar upp för att nysa och sen kommer ikapp.

Nu har Ella börjar göra samma sak. Alltså: vi ställer upp, går en sträcka, hon nyser (stannar upp och halkar efter för att sen komma ikapp), vi går vidare (jag brukar ignorera nysningarna) och retsen av passet går bra.

I samtal med träningsvännerna uppmärksammades det att det KAN vara början till ljud i fria följet. Av instruktör fick jag höra att jag borde “blåsa ur” Datcha innan, det vill säga gå ett fritt följ innan tävling (eller träning) så hon får nya ur sig innan vi kör igång med träningen “på riktigt”.

Så nu undrar jag – någon som har erfarenheter av detta? Dela gärna med er hur det såg ut, vad som hände, och om ni/vad ni gjorde åt det!

This entry was posted in Datcha, Ella, Hundliv, Lydnad, Lydnad and tagged , , , , .

3 Comments

  1. Line 31 december, 2013 at 09:26 #

    Min hund nyser i början av fria följet i situationer där hon är lite extra upphetsad. Tex tävling eller om vi tävlingstränar. Har hittills inte lyckats få bort det hur mkt vi än värmer upp..

  2. Hanna 31 december, 2013 at 07:26 #

    Bacardi nyser när hon ligger för högt i stress. Hennes nysningar beror på belöningsförväntan helt och hållet skapat av mig. För mycket och för heta belöningar. Har man en hund som har lätt till ljud, så hade jag tagit det lite försiktigt. Gränsen är hårfin för att få ljud och när man går över den, så blir det helt plötsligt lite jobbigare att arbeta bort.

  3. Michelle 30 december, 2013 at 23:34 #

    För mina tidigare hundar har nysningarna kommit när de har lite för hög aktivitetsnivå. Att blåsa ur dom innan låter inte dumt 🙂

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*