Skotträning med matte-känsliga Ella

Att matte är Ellas favorit blir mer och mer tydligt desto äldre hon blir. Det finns ingen som är så bra som matte, så viktig som matte eller vars humör som påverkar Ella så mycket som mattes gör. Några exempel;

  • Matte blir sur när hon pratar i telefon = Ella vägrar gå med.
  • Matte lämnar Ella i en vecka = Ella campar vid bilen för att inte bli bortglömd.
  • Matte blir nervös på tävling = Ella ger alla lugnande signaler hon kan.

Tyvärr har detta också inneburit “Matte blir rätt för skott = Ella blir rädd för skott”. Det här är alltså säkert tre år sedan som jag blev rädd för skott och hon med, men jag har inte riktigt hittat en strategi för hur jag ska arbeta med det. Vi har varit på klubben men det har aldrig blivit riktigt bra.. Det har aldrig blivit sämre heller, vilket jag är sjukt glad för.

Men så nu var jag och Pia iväg till Frida Wallén för att träna på just skott och få hjälp med detta.

Ella fick börja i bilen medan Pia körde, och när jag sen skulle hämta henne märkte jag på henne direkt att hon inte var lugn. Hon var orolig och skakade lite, inget som hon brukar göra i bilen men det är samtidigt min bil och nu hade vi Pias bil. Vi började därmed med att hon bara fick vara på ett bord, och där skulle hon vara och bara andas ut och lugna sig så hon blev mer glad igen. Det tog en liten stund, men tillslut så landade hon och la sig ned självmant. Jag klappade om henne lugnt med lååånga långsamma tag och kliade henne lite för att släppa ut spänningarna. Jag backade undan och Pia sköt ett skott. Hon låg kvar då, men det märktes att hon gick ned, blev lite orolig och tyckte det var lite jobbigt.

Generellt från passet idag tar jag med mig ett par saker;

  • När vi tränar skott ska vi träna skott på Ellas villkor. Öppna träningar fungerar inte, för hon måste få så lång tid mellan att hon hinner bli glad igen.
  • Jag ska ha något att göra medan det skjuts. Om det så är äta (som Frida förespråkade jättemycket) eller fokusera på min andning – när vi tränar på att Ella ska ligga stilla på ett ställe ska jag ha något att göra så att jag beter mig som att jag är lugn. Hon går så mycket på mig och som Frida sa, “en människa/djur som äter är inte rädd”, så det är mitt mission: fika!
  • När vi provar att köra skotten i aktivitet ska det vara lätta saker där det är svårt att vara rädd. T.ex. skall är jättebra aktivitet, för det är inte lätt att vara rädd när man ska göra det häftigaste momentet och skälla. Där gäller dock att belöna snabbt att hon gör det, inte dra ut på det för mycket efter skotten.
  • När det gäller belöning med leksak så är det viktigt att inte belasta henne. Inte ens genom att kampa speciellt länge, utan där gäller det att snabbt belöna henne med jättekort kamp som hon sen får vinna. Sen kan vi göra så flera gånger, och desto fler gånger vi gjorde det, desto mer kampade hon själv. Men att inte belasta efter skotten utan att hon kan få ut det ur kroppen.

Många tankar och nu gäller det att lyckas få till skotträning framöver!

This entry was posted in Ella.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*