Två inspirerande rally-dagar!

Hem, ljuva hem. Tjejerna har däckat (Datcha tiggde inte ens middag!) och jag har hoppat i mysbrallor och för-stor-tröja och slagti på en romantisk komedi. Men jag kan inte låta bli att logga in här och skriva ned några rader och tankar från helgen. För denna helg har varit speciellt – den har, för första gången på jättelänge, spenderats kursande. Ja, okej, just kursandet är kanske inte så jätteovanligt. Men vi har kursat i rally, vilket är betydligt ovanligare! Att jag kursar i det och inte bara håller kurser.

Det har varit för Zandra på GoldenDays som vi har kursat. Hennes “Tävlingshandlingskurs” har gått i dagarna två och tillsammans med sex andra ekipage har vi fått en massa tips på vad vi ska tänka på framöver och träna vidare på! I går åkte jag och tjejerna hemifrån vid 8 för att vara på plats en liten stund innan 10 på AHA Hundupplevelse. Zandra var redan där och vi småpratade lite innan vi drog igång framåt 10. Under dagen varvades teori och praktik på ett väldigt bra sätt, supersnyggt upplägg där vi jobbade dels två och två och dels i större grupp med olika saker. Under lördagen jobbade vi i huvudsak med startrutin, följsamhet och störningar.

Startrutin pratade Zandra mycket om hur viktigt hon anser att det är och visade den startrutin hon har med dels Lystra och dels Lovisa. Det fick mig att tänka till lite och jag har ingen egentlig startrutin som verkligen är “WOW!” för någon av tjejerna. Det är verkligen något som jag, efter ha hört Zandras tankar om varför, är inspirerad av och som jag tar med mig hem! Kanske kan det vara en del i lösningen för att få till snyggare starter för mig och fröken D i rallyn?

Följsamhet körde vi en “välj-mig” övning som är väldigt lik den som jag har kört mycket med Ella. Övningen fick mig att ställa frågan: Varför har jag inte gjort det här med Datcha mer? Så kära träningsvänner – nästa gång har jag ett mission till er! Det var toppenbra för Datcha att få prova på och vi fick testa lite olika belöningar. I slutändan kändes det som att vi i alla fall tagit ett steg framåt, även om vi har en bit kvar att gå.

Under eftermiddagen sedan fick vi träna på störning. Vi fick göra upp en plan. 1) Vilken färdighet vill vi träna? (T.ex. stadga). 2) Vad är en lätt störning? Medelsvårt störning? Svår störning? Hur kan dessa eskalera och göras svårare? 3) Vad gör jag om hunden lyckas? Och framförallt – vad gör jag om hunden misslyckas?
Med fröken D blev färdigheten stadga i ligg vid sidan. Första störningen blev en människa som gick runt oss, nära oss och pratade med oss. “Den går jag inte på!” sa Datcha och låg som limmat i marken. Kontuerligt klick och godis. När vi var klara med människan löste jag upp henne innan vi började om. Datcha i liggande position och nästa störning var en boll. Bollen studsades en bit ifrån. Släpptes på marken. Rullades. Den kom närmare, och närmare. Vid en punkt rullade den till och med in i henne – men inga problem sa Datcha, “jag ligger kvar!” Hon nosade inte på den! Klick och belöning kontunerligt och när vi var klara med bollen löste jag upp henne innan vi började om. Sista störningen blev godis. Godiset droppades en bit ifrån och så successivt närmare och närmare. Vid ett tillfälle hamnade det mellan framtassarna på henne och hon var verkligen en dammsugare som SÖG in godiset i munnen då! Matte var duktig och behöll lugnet, blev inte irriterade eller något utan tog bara tag i hennes halsband och lite lyfte bort henne från godiset. Vi började om och andra gången gick det toppenbra! Löste upp och avslutade det hela.
Vi provade även med störningar i fria följet i form av prasslade påsar, två som kastar godispåsen mellan varandra, boll nära och allt möjligt – Datcha klarade det toppenbra!

Vi hade även ett moment-pass där jag valde att jobba med “Tre-steg-bakåt” och fick riktigt bra tips av Zandra!
1) Träna på backa när hon tänker bakdelskontroll, t.ex. när vi gör 360grader kan vi lägga in ett steg bakåt eller flera.
2) Träna i förberedande singal i form av att jag lutar mig bakåt. Kan göras från stående, att jag lutar mig lite bakåt = hon ska resa sig och börja tänka bakåt.
Vi hann inte så långt med träningen i sig, men vi provade på och det kändes bra så vi ska definitivt slipa vidare på det hela!

En härlig lördag fortsatte efter kursen med två timmar lydnad i hallen tillsammans med Zandra. Ella fick komma ut och göra lite allt möjligt. Zandra hjälpte mig tänka rätt i platsliggningen och jag har en lite ny taktik där och vi filade på momenten i allmänhet.

Framåt halv 8 åkte vi mot det rum vi hyrt. När vi kom dit slog på värmen och jag bäddade iordning för mig. Värmde maten och slog mig ned i soffan tillsammans med tjejerna och ett avsnitt av Castle. När vi sen hoppade i säng fick Datcha sova vid mina knän, men stackarn låg och skakade för det var så kallt så hon fick komma och lägga sig framför mig istället, under täcket. Där låg hon, helt under täcket (hur fick hon luft!?) och mös. När jag vaknade 9h senare så hade hon flyttat på sig, men tror det mest beror på att jag rör mig en del i sömnen.

Söndagen hade kommit och det var dags för dag två. Samling kl 09:00 för banvandring: nu skulle vi få gå en störningsbana! Zandra hade ställt upp en utmanande rörig bana med slalom och spiraler och ett antal störningar. Hon förklarade vad alla störningarna var samtidigt som vi gick banan och vi fick möjlighet att säga till om vi inte ville ha någon störning. Jag körde all-in och tänkte att mitt mission är att klicka och belöna så snabbt att hon inte hinner tänka på om hon ska välja störningen eller inte!

Ja, det gick ju riktigt bra! När den där saken dras iväg sådär snabbt, det trodde jag skulle vara den svåraste störningen och därför valde jag att på förhand vara beredd med klick om hon tvekade på att ta den och så belöning bakåt. Känns som att det gav utdelning för hon jobbar ju jättefint andra gången vi går förbi! I övrigt tycker jag hon jobbar superfint trots störningar och verkligen har attityden i topp!

Vi gick vidare med teori om baklängeskedjning och fick sen prova på det: vilket Datcha tyckte var toppenskoj! Zandra berättade hur hon använder det på tävling genom att baklängeskedja några av momenten som kommer på banan sen. Det är definitivt något som jag ska ta med mig! Valde att baklängeskedja så vi avslutade i fotposition och i slutet blev kedjan: två steg i fot, sidbyte bakom, sitt höger, sitt front, sitt vänster. Hon var så glad när hon fick göra det och liksom studsade runt, underbara blandras!

Lunchen följdes av banvandring inför eftermiddagens “tävling” där vi skulle filmas på en bana i den klass vi var. Jag hade anmält oss till mästarklass och sånär som på ett hinder var det en mästarbana – en riktigt UTMANANDE mästarbana också! Många spiraler och få pauser. Många åttor!

Ja, första delen är inte bra. Verkligen inte. Hon är inte med, jag blir nervig och försöker stötta upp henne men det har helt klart motsatt effekt… Efter “Sitt, helt om höger, sitt” blir det liiite bättre, men den verkligen skillnaden kommer efter “Sitt, lämna, sväng höger, 1 steg, kalla in sitt” – satan i gatan vilken pondus jag har och hon! Jag minns att jag tänkte lite: “Äh, nu GÅR jag!” och då hänger hon ju på! Jättefint därefter (backa är inte optimalt men hey, det är vårt absolut sämsta moment och vi klarade det ju nästan i alla fall!) och konskicket är superb om du frågar mig! Hennes bakdelskontroll i högerhandlingen är förträfflig.

Så det som jag tar med mig från helgen som vi ska fokusera på framöver och träna på är…

1. Startrutin – fundera om den startrutinen verkligen är den bästa för oss eller om vi ska ha något annan samt träna in den ordentligtså vi kan använda den båda i rallyn men också framöver i lydnaden.
2. PONDUS. Kör en bana och GÅ PÅ. Hänger hon inte på? Nej, spring därifrån då och se när hon kommer ikapp och då ge pangbelöning! Ge över ansvar till Datcha för att vi ska jobba tillsammans och var inte den föraren som går böjd över hunden för att den nosar i backen. Det funkar inte på fröken D!
3. “Välj-mig”! Träna på att hon ska aktivt söka upp mig genom att bara gå och någon annan får klicka. Mycket, gör henne säker på att det lönar sig att hänga på matte!

Utöver det ska vi fortsätta fila på “Tre-steg-bakåt” och ta till oss mer av baklängeskedjningen!

Jag är SÅ LYCKLIG över att jag gick den här kursen, dels som hundförare till Datcha, och dels som instruktör. Den här helgen var precis vad hon och jag behövde: vi behövde få vara vi och hon behövde få stå i centrum! Vi har jobbat, busat, skrattat och lekt tillsammans och jag har insett så mycket om henne i helgen. Träningsmässigt är hon en rätt vek hund och hon får typ inte göra fel. Allt hon gör är bra och rätt. Matte måste ha pondus och tro på henne och lägga upp övningar som hon kan lyckas med. Det går inte att retas med henne, då lägger hon av. Det går inte att bli arg om hon drar på störning, då blir allt otäckt. Nej, matte måste vara lugn, sansad och ha en plan i alla lägen. Och vi måste ha kul med allt vi gör! Ser verkligen fram emot kommande rallyträningar (och övriga träningar!) framöver med fröken D!

Litet tillägg: Ella har skött sig FANTASTISKT! Varit alert och med på de träningpass vi har kört och utvecklats i det vi har gjort, jobbat fint i ny miljö och framförallt: legat lugn och tyst i buren medan Datcha har fått träna! Eller ja, lugn och tyst för att vara hon.

This entry was posted in Datcha, Hundliv, Kurs, Rallylydnad, Rallylydnad and tagged , , , , , , , , , , .

2 Comments

  1. Elin och Billy 24 februari, 2014 at 19:30 #

    Gud så roligt det låter, och kul med filmerna! Ni är så himla bra 😀

  2. Zandra, Lova & Lystra 23 februari, 2014 at 20:43 #

    Super roligt läsning för instruktören detta! 🙂
    Ni kommer rocka på banorna framöver, det har jag inga tvivel om.

    Är det okej att dela detta inlägg vidare? 🙂

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*